Pomůžeme ke zdraví
FYZIOklinika
Dnes je otevřeno 8:00-16:30
FYZIOklinika Volejte od 8:00-16:00

Nejčastější zimní úrazy a jak jim předcházet: Iva Bílková v Sama Doma 13.2.2023

Dne 13.2. byla opět naše vedoucí fyzioterapeutka hostem pořadu Sama doma. Tentokrát na téma: Nejčastější zimní úrazy a jak jim předcházet.

V této video reportáži se můžete dozvědět o tom, k jakým úrazům nejčastěji v zimě dochází a jak podpořit a zkrátit dobu rekonvalescence v případě, že k úrazu dojde. Na začátku každé sportovní aktivity je důležité se protáhnout a u zimních sportovních aktivit také vhodně a teple se obléknout, abyste předešli prochladnutí a s tím souvisejícím problémům. Pokud už k úrazu dojde, je třeba posoudit, zda jde o naraženinu, nebo zlomeninu a zda je třeba vyrazit na chirurgii na rentgen, nebo rovnou k fyzioterapeutovi

V případě, že jde o zlomeninu a máte končetinu v sádře, je vhodné nečekat se cvičením na sundání sádry, ale je možné již u takto zafixované končetiny podpořit její hojení. U horních i dolních končetin je možné použití akupresurního prstýnku pro zmírnění otoku, prokrvení prstů a zlepšení proudění lymfy. Další vhodnou pomůckou jsou baňky a metoda baňkové masáže, kterou lze taktéž aplikovat i na končetiny v sádře. Díky stimulaci léčené končetiny dochází k rychlejšímu uzdravení a naopak při nečinnosti může vzniknout Sudeckův syndrom a dojít ke zhoršení a podstatnému prodloužení rekonvalescence a doby hojení.

 

Na vstup Ivy Bílkové se můžete podívat zde v čase 16:12

Více o tématu se dočtete v našich článcích: